About     Selected Work        Contact                   


Mark





UPPER MONTAGU STREET – MARYLEBONE

Type: Refurbishment of Grade 11 Listed Townhouse - Accommodating Five Flats
Client : Townsend Corporation

Contractor : Pedrag Builders in association with Greenhouse Land and Estates

Contract Type : JCT Intermediate
Project Value : Private

Work on 12 Upper Montagu Street is currently underway, and is due to be completed Autumn 2020.

12 Upper Montagu Street is a late Georgian Townhouse. Built in the early 19th century with a ground floor, three upper floors and a lower ground floor (basement). In the late 20th century the townhouse was converted into five separate flats and has been quite extensively altered over the last 50 to 70 years, as it has been divided into 5 separate flats. The building is listed grade II along with Nos. 14 & 16 Upper Montagu Street and lies within the Portman Estate Conservation Area. This scheme.

Establishment of use was granted by Westminster and the five flats  then required extensive upgrade to meet building regulations and high-quality design.

The prime front rooms and piano nobile are being restored and room layouts for these spaces returned as grand rooms facing the street all with restored ceilings contributing to a visual enhancement, when looking up viewing from the street pavement.

The proposal involves adjusting the attic room layouts and rear scullery, quarters.

New wetrooms constructed as watertight independent box construction, lightly touching the existing fabric are intended to be ‘reversible’ and provide modern facilities to the terrace property which has retained many of its original Georgian features over time. The position of the wetrooms allows the original room form to be reclaimed and the replacement renovated sash window to be unimpeded.

The principle of the wet rooms and other inbuilt furniture pieces throughout the building is that its insertion allows minimum disruption to the repaired and restored building

fabric and is detailed so that the new elements clearly read as new insertions allowing the original fabric to remain legible.

The design intent for the upper floors is about recreating the original room layouts. Whilst the proposed bedroom is quite a modest size this is a deliberate design decision in order to enable the prime idea of the front large grand room with restored ceiling and cornice.

A heritage assessment has identified early plans layout, which appeared to demonstrate that the existing layouts of the townhouse were not original. This is proposed because the layouts of these rooms formerly used for servile utility do not readily lend themselves to room layouts, requirements for newly refurbished flats. Our intervention has improved the dilapidated flats and a heritage enhancement of the overall refurbishment, restoration of the property and the proposed changes are valued all as part of accommodating and ‘managing the process of change’.